Japán kések és japán gasztronómiai eszközök

A Japán késkultúra egyre jobban elterjedt az Európai konyhákban is, mind profi vendéglátóipari egységekben, mind az otthoni konyhapultokon egyaránt. A Japán kések alapvetően felépítésükben eltérő dizájt képviselnek, ami még precízebb vágást és munkavégzést eredményez. Ezek a kések különleges vágási tulajdonságokkal rendelkeznek, mivel nem csak az alkalmazott élszög kisebb az európában megszokottaknál, hanem a vékonyabb élszalag-kiképzés is a fokozott precizitást célozza. A Japán kések top gyártói azonban már nem elégszenek meg mindezekkel, hanem késeik pengéjét damasztált nemesacélokból kovácsolják, evvel is javítva a vágási tulajdonságokat.

Ezek a kések szakszerű és folyamatos karbantartást igényelnek, de itt legtöbbször speciális fenőkövek alkalmazása is szükséges. Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak finom vágási műveletek végezhetők velük.