Nagyon sok háztartásban találkozunk olyan helyzettel, hogy vásárlónk felépít egy jó minőségű konyhát, megfelelő segédeszközökkel, késekkel, élezővel, de egy idő után - amikor már hozzászoktunk a jó minőségű vágáshoz - veszítenek az előszeretettel használt eszközeink éltulajdonságaikból. Ez elég sok esetben azért van, mert a felhasználó keményebb felületen használja a kést, mint maga a kés élének az anyaga; pl. porcelán, márvány, fémek. Vágódeszkáink nem csak szépek, hasznosak és higiénikusak, de szintén elemi részét képzik az ételkészítés alapjának.

Ergonómikus és biztonságos vágás csak megfelelő vágóalapon végezhető. Itt nem utolsó szempont a higiéniai követlemény sem. A vágóalap megválasztásánál ügyelni kell arra, hogy az, a kések élét a vágás során ne tegye tönkre. Az Extrametál csoport online és offline üzleteiben olyan eszközöket ajánlunk, amelyek mindezen követelményeknek maximálisan eleget tesznek. Üzemekben  általánosan műanyag alapú vágólapokat ajánlunk, míg a háztartásban, főleg a terített asztalon jobban mutat egy igényes fa vágódeszka, természetesen megrakva sonkákkal, szalámikkal, sajtokkal és mindenféle más finomságokkal.