kenyérkések általában “hullámos”, vagy “recés” élkiképzéssel rendelkeznek. A kenyérfélék nem homogén anyagok, ezért alakult ki az évszázadok során ez az élforma. Minden tévhittel szemben ezeket a késeket is egyszerűen tudjuk élezni és karbantartani, akár fenőkő, fenőacél, akár megfelelő élezőkészletek segítségével.
Figyeljünk arra, hogy szeletelőkéssel, húskéssel, vagy séfkéssel ne vágjunk kenyeret, mert ezek a kések a kenyérvágás mechanikus sajátosságainak nem felelnek meg, így viszonylag hamar elveszítik élüket. Ez azt jelenti, hogy a kenyérbe hatoló penge nem vág folyamatosan és egyenletesen, mivel a kenyérben szilárd szemcsék és levegőrészecskék váltogatják egymást. Így a penge az egyik másodpercben kenyeret vág, a másikban pedig levegőt. A következőkben megint kenyeret, de ez egy új vágást jelent, új behatolást az anyagba. Ez az egyenes éleket igen hamar megkoptatja.