A világon sok gyártó állít elő Laguiole késeket,de csak egy olyan van mint a francia Laguiole en Aubrac cég,akik kézi manufaktúrában készítenek Aveyron-ban,délnyugat Franciaországban késeket.

Az első kést 1829-ben készítették el,Laguiole-ban,egy kis hegyi falucskában – ez egy nagyon egyszerű,szerény,szinte dísztelen kés volt,amelyet a földeken dolgozó embereknek munkakésnek szántak.

Fontos megemlíteni,hogy Franciaországban két régióban gyártanak Laguiole késeket : az egyik a Laguiole-régió,amely az első Laguiole kések bölcsője,valamint a Thiers-régió,amely a francia késgyártás fellegvára.Ezen a két régión belül is nagyon fontos elkülöníteni a kézi és a gépi gyártással dolgozó cégeket.

A Laguiole en Aubrac  kizárólag kézi manufakturális körülmények között dolgozik,az ő védjegyük  a kések hátoldali rugóján díszítőelemként megjelenő méhecske és az ugyanitt hosszan végigfutó szimpla- ,dupla- vagy triplasoros cirádás hátoldali rugódíszítés,amelyek mind-mind a mesteremberek szabadkézi munkáit dícsérik.Az idők folyamán a Laguiole kés lett a francia késgyártás büszkesége és szimbóluma.

A Laguiole en Aubrac márkát az általuk készített kések gyártási ideje is megkülönbözteti a tömegtermelésben gyártott,más Laguiole termékektől.

Minden Laguiole en Aubrac kés egyedi,kézzel készített remekmű. A kés acélját kézzel kovácsolják és a formázást,beállítást is mesteremberek végzik,szintén kézzel. Egy kés elkészítését,a gyártás minden fázisán egy mester dolgozik,tehát egy kés elkészültén egy mesterember dolgozik végig. 

Az egysoros hátoldali rugódíszítéses kések a gyártás folyamán 109,a kétsorosak 166,míg a háromsorosak 216 különböző gyártási lépcsőfokon haladnak át,amíg elkészülnek.

A kések markolatán található még egy tradicionális,úgynevezett pásztor-kereszt motívum,amelyet a legtöbb Laguiole en Aubrac kés markolatán megtalálhatunk.A kések eredetiségét a következőképpen tudjuk felismerni :

 

-tudjuk a pontos származási helyét

-a kés mellé járó eredetiségi igazoláson található garancia időtartamát ismerjük

-a kés gyártása során felhasznált minden anyag természetes eredetű 

-a kések összeszerelése és befejezése is kézimunkával készült

 

A Laguiole kések aranykorukat az 1980-as években „élték”,miután az 1920-as évektől kezdve népszerűségük csökkenő tendenciát mutatott a Thiers városában történő gyártási iparosításnak „köszönhetően”.Ekkor majdnem teljesen eltűnt a kézi manufaktúrában készült kések iparága,azonban négy mesterember Montézic városkában,nem messze Laguiole városától,összeállt,hogy a régi hagyományokat megőrizzék és ne hagyják teljesen iparosodni a Laguiole kések gyártását. Ezzel tértek vissza a kézi manufaktúrában készült Laguiole kések a piacra.

A Laguiole en Aubrac kétféle acélt használ kései pengéihez:  hagyományos szénacél – ennek előnyei a következők : könnyen élezhető,kitűnő éltartó tulajdonságokkal bír ; hátrányai : gyakran kell élezni,foltosodhat vagy rozsdásodhat,nagyon puha acél. A másik típusú acél,amit használnak a gyártásnál : 12C27 Sandwik rozsdamentes acél – előnyei más acélokhoz képest : könnyen élezhető,kitűnő éltartó,sohasem rozsdásodik.

 

Az első Laguiole kések markolata szaruból vagy csontból készült,mert ezek az anyagok álltak rendelkezésre leginkább akkor. Ezek a természetes anyagok számos mintával és a természet formálta színnel örvendeztetnek meg bennünket,de fontos tudni,hogy például a szaru végéből,tetejéből készített markolat jóval minőségibb,értékesebb és keményebb anyag,egyedi mintázattal, mint a szaru közepéből ( a puhább részéből ) vett ( préselt szaru ) anyag.

A Laguiole en Aubrac híres arról is,hogy nagyon sokféle,különleges,ritka fafajtával dolgozik,például a Franciaországban őshonos fafajtákkal - vadrózsa,akác,puszpáng,tölgy,kőris,magyal,vadcseresznye,tiszafa,dió,olajfa,alma,szilva,boróka ; vagy az importált exotikus fafajtákkal : wenge,mutenja,St.Martin,Cayenne,teak,ébenfa,paliszander,pisztácia.

Ma már a markolatok között is vannak divatosnak számító anyagok,ilyen például a mamut agyar vagy a csont. A hagyományos Laguiole en Aubrac kések már nemcsak a zsebkések funkcióját töltik be,hanem átvándoroltak az asztalra is,így a zsebkés modellek között gyakran találkozhatunk dugóhúzóval kiegészített modellekkel is,valamint a cég választékában ma már többfajta evőeszközkészlet,tálalóeszköz és kínálótál is szerepel. A dugóhúzós modellek mára már a bor világát is meghódították. 

A legújabb termékek a Laguiole en Aubrac palettáján a gyönyörű,akácfából készült,kézi gyártású tálak és vágódeszkák különböző méretekben,stílusban és formavilágban.