Élben az Élen 1983 óta Magyar zászló

45 000 HUF vásárlás felett ingyenes kiszállítás

Cikkek

Penge Ételek Workshop - Széll Tamással | Wüsthof Magyarország

2019.11.08 00:00
Penge Ételek Workshop - Széll Tamással | Wüsthof Magyarország
A Wüsthof Magyarország Széll Tamás, Michelin-csillagos séf "Penge ételek" című workshopján járt, amely a GastroArt-Electrolux élménykonyha szervezésében került megrendezésre. A mesterszakács workshopjának témája a vágástechnikák bemutatása volt, szemléltette miként kell helyesen bánni professzionális konyhakésekkel, hogy igazán kihasználtá váljanak az azokban rejlő lehetőségek. A rendezvényen Wüsthof késeket használtak a résztvevők.

A Wüsthof Magyarország Széll Tamás, Michelin-csillagos séf "Penge ételek" című workshopján járt, amely a GastroArt-Electrolux élménykonyha szervezésében került megrendezésre.

A mesterszakács workshopjának témája a vágástechnikák bemutatása volt, szemléltette miként kell helyesen bánni professzionális konyhakésekkel, hogy igazán kihasználtá váljanak az azokban rejlő lehetőségek. A rendezvényen Wüsthof késeket használtak a résztvevők.

Bemutatónkban Tamás felmerülő kérdésekre adott tanácsait és néhány fotót prezentálnánk Önöknek és ezúton is arra buzdítunk, hogy ha lehetőségükben áll vegyenek részt a séf képzésein, mert olyan praktikákat tanulhatnak meg az érdeklődők egy-egy ilyen eseményen, amelyek a hobbiszakácsok számára felbecsülhetetlenek. Jelentkezés a következő alkalomra.

Hány fajta minőségi konyhakésre van szüksége egy háztartásnak?

4-5 olyan típus van, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy minden kulináris kihívásnak meg tudjon felelni háztartásában. Az esetek 95% megoldható ennek a 4 eszköznek a használatával.

A Wüsthof Magyarország ennek a 4-5 konyhai eszköznek számbavételével készítette el karácsonyi ajándék ötlet kínálatát. 

Miért lehet érdemes minőségi, kovácsolt séfkéseket, aprító késeket beszernie egy hobbiszakácsnak konyhájába?

Először is, ezekkel az eszközökkel gyorsabban lehet dolgozni. Az étel előkészítésének sebessége - a kés teljesítménye - össze sem hasonlítható egy kommersz eszköz képességeivel. Akár 30-40%-al gyorsabb munkát tesznek lehetővé, ami már számít például egy nagy ünnepi sütés-főzés esetében. Persze ez gyakorlott kezeket igényel, de használatuk minden esetben hozzáad a főzés élményéhez.

Miért ilyen magas, széles és robosztus egy jó szakácskés?

A kés hossza azt teszi lehetővé, hogy egyenletesen tudjunk vele dolgozni, komolyabb erőkifejtés nélkül. Szélessége pedig azt, hogy "lapátként" tudjuk használni, például felaprított zöldség/hús tálba/serpenyőbe helyezésekor.

Miért jó ha éles és erős a kés?

Rossz beidegződésünk alapján mi is sokszor halljuk, hogy “ha éles, akkor könnyen elvágjuk a kezünket.” Ez az állítás nem igaz. Legtöbbször pont akkor vágjuk meg magunkat, mikor tompa késsel dolgozunk, mert elkezdünk erőt kifejteni (szetelni például), de a tompa él miatt a kés mozgása kontrolálatlanná válhat és így könnyűszerrel megváhatjuk vele magunkat.

Hogyan kell egy szakácskést helyesen megfogni egyáltalán?

Hüvelykujjal és mutatóujjal.

Mi a teendő, ha a kés leesik a pultról vagy leverjük valahonnan? Az ember sokszor utána kap - főleg egy drága késnek - mert félti az eszköz élét vagy csak rossz beidegződésből..

Leesik a kés a földre. Emberek vagyunk, van ilyen. Nem kapjuk el a levegőben, mert komoly balesetet okozhatunk vele. Amit teszünk helyette: egyet hátralépünk és hagyjuk, hogy leessen. Mivel a nyele a nehezebb, ezért nagy eséllyel az ér először földet és a pengének nem esik baja.

Végül pár jótanács az ünnepi sütés-főzés előtt álló hobbiszakácsok számára:

Ha "lapátként" használják szakácskésüket, a zöldséget ujjal tolják a fazékba róla, ne kocogtassák a fazék széléhez!
A zöldségeket érdemes teljesen azonos méretűre aprítani, hogy egyszerre főljenek át, ez sokat dobhat a kulináris élményen.
Sütemények felvágásánál célszerű kenyér- vagy cukrászkést használni, mert azok hegye letámasztható biztonsággal akkor is, ha üveg vagy porcelán felületen kell felvágnunk az éltelt.