Élben az Élen 1983 óta Magyar zászló

45 000 HUF vásárlás felett ingyenes kiszállítás

Cikkek

Német minőség vagy Japán pontosság? – Gordon Ramsay is ezt használja!

2021.08.17 00:00
Német minőség vagy Japán pontosság? – Gordon Ramsay is ezt használja!
Német konyhakések vagy japán konyhakések? Melyik a jobb? Professzionális összehasonlító tesztünkből ez most kiderül!

Olvasási idő: 3-4 perc

 

Szenvedélye a főzés? Önt is feltölti a konyhában eltöltött minőségi idő? Szeret örömet szerezni másoknak az elkészített különleges étkekkel? Az ilyen típusú emberek nagy gondot fordítanak nemcsak a konyhára, mint térre, de a főzéshez használt alapanyagok és a főzéshez, illetve a tálaláshoz használt eszközök minőségére és esztétikájára.

Minőségi konyhai kések készítése és gyártása nem egyszerű feladat. A kiváló minőségű acél mellett a folyamatban szükséges a szakképzett kereskedők jelenléte, a szigorú minőségellenőrzési rendszerek és ideális esetben a saját hőkezelő létesítmények megléte. Ezek alapján érthető is, hogy nem minden késgyártó felel meg a feladatra.

 

A világ vezető konyhai késmárkái közül az EXTRAMETÁL kínálatában mára csak azok a gyártók termékei szerepelnek, amelyeket az elmúlt 40 év alatt alaposan teszteltünk és amelyek folyamatos, fenntartható eredményt képviseltek ez idő alatt. Nagyon sok esetben tapasztaltuk, hogy jelentősen változik híres és népszerű gyártók minősége is.

Itt van például a Zwilling (J.A. Henkels) vagy a KAI kések esete. A Zwilling magyarországi képviseletét 12 éven keresztül az Extrametál látta el a solingeni gyár megbízására, majd idővel komolyabb minőségi problémáink is felmerültek a gyárral szemben, így visszaadtuk a képviseletet. A Zwilling ugyanis prémium kategóriás késeket gyárt, Wüsthof szintű árakkal. Egyedül annyi a különbség, hogy a Zwilling késeket már kiszervezett távolkeleti gyártósorokon gyártják és sajnos a minőség is ennek a rovására ment. Egyre többször találkozunk ilyen esettel, ezért szenteljük fokozott figyelmünket a hasonló kétes gyártók kiszűrésére. Jelen kínálatunkban 4-5 olyan vezető márka van, amire nyugodt szívvel vállaljuk a garanciánkat és tudjunk, hogy ügyfeleink elégedettek lesznek a kiválasztott verzióval. Ezek a márkák a japán Tojiro (high-end), a solingeni Wüsthof (felsőkategória), a svájci Victorinox (felső-középkategória), és a portugál ICEL (középkategória). Ezen márkák már bizonyítottan sikeresek, és nagyon komoly garanciális vállalásokkal tudjuk értékesíteni a vonatkozó termékeiket.

                                                                                                                                           

 

A választásnál általában két fő irány létezik: a német és a japán kések világa. A legtöbb szakácskés, amellyel ma találkozhatunk komolyabb késboltok polcain, e két fő hagyomány valamelyikéből származik, vagy ezek keverékből.

 

Több, mint élesség

 

A mai napig családi tulajdonban lévő Wüsthof márka 1814 óta a minőségi késgyártás epicentruma. A mai napig minden egyes terméküket solingeni manufaktúrájukban gyártják, rengeteg technológia és megannyi kézimunka felhasználásával. Solingen városa már a középkortól kezdve híres volt fegyverkovács művészetéről, melyből később fejlődött ki vágóeszközöket készítő ipara. A 19. századra a solingeni kés és ollógyártás világhírűvé vált, mely hírnevét a mai napig őrzi.

A TOJIRO Japan márka története egy rozsdamentes acél gyümölcskéssel kezdődött 1955-ben. Akkoriban úgy tartották, hogy a rozsdamentes acél pengék nem elég élesek a szénacélhoz képest. A Tojiro márka azonban hű maradt rozsdamentes acélból készült késeivel is a szlogenjéhez: „több, mint élesség”. A japán szakácskések gyártása során olyan technikák és szellemiség érvényesülnek, melyeket eredetileg a katana (szamuráj kard) készítésére fejlesztettek ki több, mint 1000 éve. A gyártás során azonban nem csak a penge minőségére figyelnek, de arra is, hogy az eszköz kényelmesen illeszkedjen a felhasználó kezébe. Ez a típusú szakácskés szinte a partnerévé válik a konyhában. A japán Tsubame városa, ahol a gyártást végzik, 1600 óta fémfeldolgozással foglalkozik.

                                                                                                                                                                                                                  

 

Német minőség vs. Japán pontosság

 

Legfőbb különbségek a német és a japán gyártású szakácskések között:

1) a vágóél profilja és vastagsága

2) az acél, amiből készült.

Általános szabály, hogy a német kések vastagabbak, mint a japánok, és nem olyan kemény acélból faragják őket. Tökéletes példa erre a Wüsthof egyik legnépszerűbb Classic Ikon Creme darabja. Ez a különbség a tervezés és fejlesztés során figyelembe vett tényezőkből adódik és nem gyártási hiba.

A német kések acélja általában kemény és jobban ellenáll a külső hatásoknak, de nem olyan kemény, mint a japán acél. Így a német kések vágóéle gyorsabban elhasználódik, és gyakrabban kell élezni. A japán acél finomabb élű és tartósabb. Viszont keménysége törékennyé is teszi, nagyobb valószínűséggel reped meg vagy törik el nem megfelelő használat hatására. A japán késeknek “lelke” van, használatuk több figyelmet és törődést igényel a tulajdonosától.

Egy vékony japán penge könnyű. A Tojiro Nickel Damascus mindössze 165 gramm. Ehhez a könnyedséghez időbe telik hozzászokni, de ha egyszer megéreztük ennek az eszköznek a lényegét, soha többet nem térünk el erről az útról. A penge könnyedségének köszönhetően a kés utánozhatatlan finomsággal csúszik az alapanyagokon. Így tehát könnyebbé, mondhatni igazi élménnyé válik a szeletelés folyamata.

Érdemes tudni, hogy egyik acél sem tökéletes. A jó szakács tudja és érti, hogy milyen késekre van szüksége a konyhában. Ismeri az egyes késmárkák erősségeit és gyengeségeit.

Tisztában van azzal, hogy nem csak jó kést kell tudni választani, hanem megfelelően tudni is kell azt karban tartani. Nem mindig a tradicionális megoldás a legkézenfekvőbb, pláne ha késélezésről van szó. Ám nem tagadjuk, hogy van egy bizonyos bája, amikor az ember magának, manuálisan élezi a késeit. Automata késélezők széles választéka áll manapság rendelkezésünkre, amelyek használata során nagyon kevés rutinnal kell csak rendelkeznünk a helyes folyamat elvégzése érdekében.

A német kések rendszerint fenőacéllal vagy egy általános élkarbantartó eszközzel élezhetők.

Az értékesebb japán késeket vizes fenőkővel kell megélezni.

 

Gordon Ramsay is ezt a késmárkát használja

Ön is egy professzionálisan felszerelt konyhát szeretne? Akkor eláruljuk, hogy Gordon Ramsay online főzőtanfolyam sorozatában a Wüsthof márka késeit használja. Persze nem csak Ramsay használja ezeket a késeket, a Wüsthof kések a szakma elérhető csúcsát jelentik, több kiemelkedő étterembe (köztük Michelin csillagos éttermbe is) ezeket a késeket szállítjuk be. Az ergonómia, megbízhatóság és a nagyon komoly garanciális szolgáltatások, amelyet a még valóban 100%-ban német márka biztosít, páratlan a piacon. A Wüsthof márka termékei elérhetők az Extrametál webshopjában is. Bármely márkát is választja, tudjuk, hogy örömét fogja lelni benne. További kérdés esetén kérjük, keresse fel webáruházaink ügyfélszolgálatát, vagy látogasson el az egyik Extrametál szaküzletünkbe, ahol magasan képzett eladóink fogadják Önt.